23.11.2017 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wykładzie zorganizowanym na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Tematem spotkania było rolnictwo ekologiczne, które stanowi jedną z najszybciej rozwijających się obecnie gałęzi rolnictwa na świecie, w tym w szczególności w Unii Europejskiej. Ostatnie lata w Polsce charakteryzują się stałą dynamiką wzrostu powierzchni użytkowanej i liczby gospodarstw ekologicznych, a szczególnie w województwie warmińsko-mazurskim. Każde gospodarstwo ekologiczne podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących i posiada swój unikalny certyfikat.
Produkty BIO nie różnią się składem od produktów konwencjonalnych, mają tylko ładne opakowanie. Fakt czy mit? Na czym polega rolnictwo ekologiczne? Czym różni się od rolnictwa konwencjonalnego? Dlaczego produkty BIO są droższe? Co sprawia, że zainteresowanie żywnością ekologiczną systematycznie rośnie ? Na te i inne pytania odpowiedzi udzielił dr hab. Arkadiusz Stępień ( Katedra Agroekosystemów).
Sylwia Jarzębowicz-Sudujko