17 listopada uczniowie klasy I technikum hotelarskiego odwiedzili jeden z najbardziej znanych hoteli w regionie Bartoszyc – Pałac i Folwark Galiny. Pałac Galiny usytuowany jest na terenie zabytkowej posiadłości dworskiej z XVI wieku, która obejmuje pałac i XIX-wieczny folwark.
Wszystkie pokoje w obiekcie Pałac Galiny są przestronne i zostały indywidualnie urządzone w rustykalnym, dworskim stylu. Pokoje usytuowane w pałacu wyróżniają się niepowtarzalnym wystrojem, a wnętrza pokoi mieszczących się w aneksie doskonale odzwierciedlają atmosferę minionych epok.
Śniadanie serwowane jest codziennie rano w restauracji znajdującej się na terenie folwarku. Lokal ten specjalizuje się w daniach kuchni polskiej i europejskiej, które przygotowywane są z ekologicznych produktów pochodzących z własnych upraw. Do dyspozycji Gości jest również kort tenisowy, a także tradycyjna rosyjska bania. Kompleks hotelowy dysponuje również nowoczesną bazą konferencyjną.
Pałac Galiny usytuowany jest na terenie posiadłości o powierzchni 300 hektarów, która obejmuje lasy, łąki, stawy oraz park zajmujący powierzchnię 4 hektarów. W zabytkowych stajniach przebywa prawie 100 koni. Na miejscu panują doskonałe warunki do uprawiania jazdy konnej, wędkarstwa i nordic walkingu.
Galiny to jeden z najlepszych obiektów rodzinnych na Mazurach. Wielokrotnie wyróżnieni prestiżowym tytułem „Hotel Przyjazny Rodzinie” jesteśmy uznawani za miejsce, w którym dzieci oraz opiekunowie czują się swobodnie i bezpiecznie.
Uczniowie, będący na początku swojej zawodowej ścieżki edukacyjnej, mieli okazję poznać strukturę organizacyjną hotelu, sposób zarządzania, obowiązki pracowników na poszczególnych stanowiskach, rodzaje usług hotelowych, zobaczyć rożne typy j.m, zaplecze gastronomiczne i konferencyjne oraz dowiedzieć się wielu informacji na temat marketingu hotelowego.
Pałac i Folwark w Galinach jest hotelem, w którym uczniowie z naszej szkoły odbywają zajęcia praktyczne w ciągu roku szkolnego. Dzięki tej współpracy mamy okazję szkolić uczniów poprzez praktykę i lepiej ich przygotować do podjęcia pracy.
S. Jarzębowicz-Sudujko